Onthaal
Vanaf 7u worden zowel de baby’s als de peuters ontvangen in de leefruimte van de baby’s door de kindbegeleidsters met vroege dienst.
Om 8u gaat de begeleidster van de peuters met haar kindjes naar het eigen lokaal.
Wanneer u ‘s morgens aankomt mag u het jasje van uw kind uit doen op de luiertafel in het onthaal. Let er wel op uw kind hier nooit alleen op achter te laten. Zelfs wanneer u denkt dat het zich nog niet kan verplaatsen of wanneer u denkt dat hij mooi zal blijven zitten. Kinderen maken soms plotse en onverwachte bewegingen en een ongeluk is snel gebeurd.
Het jasje, reservekledij en eventuele verzorgingstas kan u in het kastje van uw kind in het onthaal achterlaten. Wanneer de begeleidsters reservekledij nodig hebben, zullen zij deze eruit nemen. Bij het afhalen kan u dan de bevuilde kleertjes mee naar huis nemen. Zorg er steeds voor dat er voldoende reservekledij in het kastje ligt.
Het persoonlijk heen- en weerschriftje, eventuele medicatie (met voorschrift van de arts) en fles – of borstvoeding mag u in de leefruimte van uw kind afgeven.
Het heen- en weerschriftje is een belangrijk communicatie instrument. Vanuit het KDV vinden we het belangrijk dat er voldoende informatie wordt doorgegeven tussen de verschillende actoren: verantwoordelijke, kindbegeleiders en ouders. Dit heeft als functie de opvolging van de ontwikkeling van uw kind. We verwachten van de ouders dat dit instrument ook gebruikt wordt.
Wanneer u uw kindje aan de kindbegeleidster afgeeft, kan u hetgeen in het heen- en weerschriftje staat eveneens mondeling toelichten. Neem rustig de tijd om afscheid te nemen van uw kind, opdat u met een gerust hart kan gaan werken.
Voorzie alle persoonlijke spullen van de naam van uw kind, zodat er geen vergissingen kunnen gebeuren.
Wanneer de volgende begeleidsters aankomen, vervoegen zij hun groep.
De kinderen worden verschoond en kunnen vrij spelen.
Baby’s die ’s morgens al vroeg gegeten hebben, krijgen een flesje. Let wel: de eerste flesvoeding (ontbijt) wordt thuis gegeven. Kinderen die moe zijn, kunnen naar bed.
Daarom is het belangrijk dat de kindbegeleidsters weten wanneer uw kind zijn laatste voeding kreeg, hoe de nacht verliep en wanneer uw kindje wakker werd. Schrijf dit zo nauwkeurig mogelijk op in het boekje en breng het steeds mee. Op deze manier kunnen wij uw kind persoonlijker benaderen.
Wij zullen ook gedurende het verloop van de dag het boekje gebruiken om alles i.v.m. uw kind te noteren. Uren en hoeveelheden van voeding, tijdstippen en duur van de rustmomenten; info i.v.m. verluiering, eventuele temperatuur. Ook worden gedane activiteitjes en kleine anekdotes in het schriftje genoteerd.
U mag van het schriftje gerust iets persoonlijks maken met foto’s en verhaaltjes. Zo is het later voor uw kind nog een leuk souvenir om nog eens naar terug te grijpen.